Gulaš od Vrganja

Pre neki dan na pijaci Đeram stoji jedan deka sa punim dzakom suvih vrganja. Mirišu do pola pijace.

Utrpao mi je u kesu skoro 200 gr iako mi je trebalo malo za miso supu. Zato sam odlučila da probam da napravim ovaj gulaš i nisam se pokajala 😃

S obzirom da ne jedem meso, ova delikatesna pečurka bila je odličan izbor za ručak. Šumsko meso uz obilje vitamina, minerala i vlakana.

Potrebno je:

  • 100gr suvih vrganja ili 500gr svezih
  • 4 na kockice isečena krompira + 1 ceo, oljušten
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belig luka
  • Malo maslinovog ulja
  • Kašičica aleve paprike (slatke)
  • Kašičica majorana
  • So i biber po ukusu
  • Malo svežeg peršuna za garnirung

Postupak:

Propržiti na maslinovom ulju na rebarca seckan crni luk pa dodati isitnjen beli. Vrganje potopiti na 20 minuta u sud sa vodom. Naliti potopljeni vrganj preko izdinstanog luka i dodati još malo vode ako treba. Dodati krompir odmah. Začiniti. Ostaviti da se krčka 40 minuta.

Izvaditi ceo krompir, izgnječiti i vratiti u šerpu.
Posuti svežim peršunom i služiti.

Prijatno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s