Agar agar – zdravi biljni želatin

Agar agar alge (Gelidium amansii)

Ova alga nalazi se na obalama Tihog okeana u Kini, Japanu i Šri Lanki, raste i duž obale Južnoafricke Republike na dubinama od 100 metara. Veoma često naraste i do tri metara u dužinu.

Agar agar alga se moze nabaviti u specijalizovanim prodavnicam zdrave hrane kao bezmirisni želatin, neutralnog ukusa. Ova vrsta algi je zdrava zamena za instant žele. Upotrebljava se za pripremu raznih vrsta poslastica.

Lekovita svojstva: podstiče varenje i peristaltiku creva, umiruje hemoroide, otklanja opstipaciju, smiruje upalne procese…

Agar agar alga u obliku želea je izuzetno čvrste strukture i postojanosti.

Sadrži galaktopiranoze (jedna vrsta osnove polisaharida), to jest – prirodne šećere, koji su pogodni za upotrebu u dijetalnij ishrani.

Zatim, agrofite koji na neki nacin prenose svoju hladnu energiju na organizam, čime umiruju upalne procese i druga topla stanja, koja mogu imati negativan uticaj na srce i pluća.

Agar agar alge uopsteno podsticu varenje i peristaltiku creva, omekšavaju stolicu i deluju umirujuće na upaljene hemoroide.

Algininska kiselina, kao sundjer upija toksine i radioaktivne supstance iz organizma, koji se nakon toga putem stolice izlučuju van.

Kako se priprema žele od agar agar algi:
Potrebna količina listića ili praha dobijenog od algi natopi se hladnom vodom, zatim se doda vruća voda i kuva uz neprestano mešanje 10-tak minuta.

Ako želite da pročistite creva, sipajte pola kašičice ove alge u prahu u šolju prokuvanog organskog soka od jabuke i dodajte prstohvat soli. Mešajte i pijte dok je toplo.

Foto: https://kenhphunu.com/thach-rau-cau-la-dua-cot-dua-mat-lanh-ngay-nang-nong.html

 

 

 

 

 

Advertisements

One Reply to “Agar agar – zdravi biljni želatin”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s