Anti-Komarac / prirodni preparat

Ove godine, kao da od sredstava za zaštitu od komaraca, na njih ne deluje ama baš ništa. Koliko god se mazali raznim preparatima koji su dostupni na tržištu, vratimo se iz prirode izujedani i sa neprijatnim svrabom po koži. Ono što svakako brine sve roditelje, a naročito one sa malom decom je bezbedna zaštita. Čak i kada zaštitimo decu mazanjem baby autana, ostanu im nezaštićeni kapci i drugi delovi tela gde je koža tanka i osetljiva pa ih ne smemo ni mazati. No desi se da budu izujedani baš na tim mestima. Onda danima imamo dete sa zatvorenim jednim kapkom koje ne možemo da tretiramo ni sa čim, već čekamo da samo prođe i da telo danima izbacuje ili asimiluje otrov.

Od najdelotvornijih sredstava protiv svraba i raščešavanja mesta uboda, otkrili smo besplatnu i najbržu metodu. To je kocka leda. Sve do sada upotrebljene kreme gube bitku u odnosu na ovaj preparat, čak i kada su jake reakcije sa otocima u pitanju. Dovoljno je uzeti kocku leda, umotati u papirni salvet i držati na mestu uboda. Prolazi posle nekoliko minuta, pa se ponavlja po potrebi. Najbezbednije je i za decu jer iako posle toga češu i trljaju oči, neće im ništa biti.

Sada da malo pročešljamo prirodu i to šta ona nudi za odbranu od ovih insekata koji mogu da nam zabibere svaki boravak u prirodi u letnjim mesecima. Naravno, ukoliko znate da ste alergični na neke od ovih biljaka, precrtajte ih sa spiska. Ukoliko ne znate – probajte malu količinu na podlaktici (sebi i deci) pa tek posle 48h koristite.

Komarci ne vole miris lavande, zato, kožu možete istrljati cvetovima lavande ili naneti malo eteričnog ulja lavande na pulsne zone.

 

A evo nekoliko eteričnih ulja koja odbijaju komarce:

  • eukaliptus
  • limunova trava
  • lavanda
  • čajevac
  • bergamot
  • limun
  • nana

 

Kako da pripremite ulje za zaštitu?

Treba vam bočica kapi sa nos sa pipetom ili ako idete na put – veća bočica. Možete uzeti i bočicu od 100ml bademovog ulja, malo odasuti pa unutra dodati eterična ulja. U svakom slučaju, na dve kašike bademovog ulja ide po 10-25 kapi eteričnih ulja. Najbolje je mešati lavandu i limun ili nanu i čajevac, bergamot i limun travu ili eukaliptus i limun. Sve kombinacije su uglavnom sa limunom jer druga eterična ulja imaju jaku aromu.

Pre odlaska u prirodu namažite po malo ulja na mesta blizu zglobova i izložena mesta. Po potrebi ulje ponesite sa sobom.

Drugi način je da prokuvate kore citrusa ((limuna, limete, narandže, grejpfruta) i ostavite da se ohladi. Sipajte nakon toga tečnost u bocu s raspršivačem pa poprskajte po koži. Nosite sa sobom u prirodu i koristite po potrebi. Ova tečnost odbija i krpelje.

Eterična ulja citrusa su foto toksična pa se ne preporučuje primena u periodima kada ste izloženi suncu, zbog mogućih fleka koje ostavljaju po koži. Zato, ukoliko vam treba zaštita u toku dana – izostavite limun i citruse iz svojih preparata. Možete koristiti nanu, lavandu, eukaliptus i čajevac.

Još jedna elternativa:

Ukoliko nemate pri ruci bademovo ulje, možete koristiti kokosovo koje isto neguje kožu ali i bilo koje biljno ulje za podlogu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s