Sam sebi dovoljan Hleb

Da mi je pre samo godinu dana neko rekao da ću toliko usavršiti pravljenje hleba i da ću ga spremati sa orasima i makom, verovatno bih se slatko nasmejala i pitala:

– a zašto bih to radila?

E pa ne znam ni sada zašto to radim, valjda zato što je ukusno, zdravo i zato što volim da od priručnih sastojaka pravim recepte. No uvek imam u glavi jednu stvar: čemu koja namirnica služi. Tako je ideja bila, da se u vremenu brzog života, tenzije i stresa učini nešto da se taj stres koliko može više ublaži. Tu je došao na red – hleb sa makom. Orasi su tu što zbog ukusa što zbog magnezijuma koji opet ima dejstvo da opušta zgrčene mišiće i relaksira nas. To bi bilo to što se tiče namene ovog hleba a sada da vidimo od čega ćete ga napraviti…

Za ovaj “sam sebi dovoljan” hleb trebaće vam:

  • 2 šolje speltinog brašna
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • po 2 šake sirovog suncokreta i golice
  • 1 kašika sirovog susama
  • 4 kašike maka
  • 1 šolja oraha
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica ( ravna ) sode bikarbone
  • 300ml tople vode

Izrada:

Sve sastojke umutite u dubljem sudu i izmesite kratko rukama. Oblikujte po želji i stavite na pek papirom obložen pleh u rernu na 200°- 220°C na 25 minuta. Posle toga možete smanjiti na 150°C narednih 15 minuta a zatim isključiti rernu. Za to vreme vaš hleb će narasti a ostavićete ga do hlađenja u rerni.

Savet:

Isecite ga odmah na tanke režnjeve. Ukoliko primetite da se lomi na ivicama, stavite mokru salvetu preko njega na 5 minuta. To će pomoći da hleb isečete besprekorno.

Nasečenog ga odložite u posudu pa u frižider ili friz, ukoliko ne očekujete da će se pojesti u roku od 2-3 dana. Tako ćete uvek imati spreman “slice” ili parče koje možete zagrejati u tosteru, ili ako je iz friza, prosto ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Sjajan je i za digestivni trakt, pa svi koji ga jedu rešili su se problema nadimanja, težine u stomaku i lošeg varenja.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s