Maki sushi ( home made )

Nije lako ali vredi. Jednom kada napravite sami osladiće vam se pa ćete praviti stalno. Potrebno je doduše imati neke namirnice koje nisu svojsvene našim špajzevima i kuhinjskim plakarima pa ih je potrebno posebno nabavljati baš za ovu primenu. U prodavnicama zdrave hrane imate ceo asortiman.

Potrebno vam je:

  • 5 listova Nori alge
  • 1 šolja basmati ili integralnog pirinča
  • Umeboši sirće ili šljive
  • Tahini pasta
  • 3 velike šargarepe
  • Komad đumbira od oko 5 cm
  • 3 sveža krastavca
  • Drvena asura

Rižu skuvate sa dosta vode da bude lepljiva. Dok je vrela po dve pune kašike riže stavljate na list alge. List treba da postavite na drvenu asuru da vam ivice koje su ka vama budu u ravni. Nakvašenim nožem “namažite” rižu preko alge. Osetićete miris mora dok to radite 🙂 …  Taj deo specijalno volim jer para od riže razmekšava i natapa algu koja počinje da pušta miris. Preko riže pospite malo umeboši sirćeta, razmažite malo tahinija pa na ivicu koja je do vas stavljajte narendanu šargarepu i na štapiće naseckan krastavac – jedan red a preko narendan đumbir ali mnogo manje zbog ljutine. Uvaljajte algu, stavite na neku daščicu i odložite u frižider. pre služenja secite nakvašenim nožem komade ( kolutiće).

Služite uz shoyu sos, wasabi pastu i marinirani đumbir 🙂

Alge su odličan stimulator probavnog sistema. Kada je reč o detoksu, na vrhu su liste namirnica koje čiste naš organizam. Veoma su alkalne te ih treba uvrstiti u jelovnik kako bi stimulisale naš imunitet. Inače, maki rolnice zbog svog sastava spadaju u alkalnu ishranu koja je baza svake ishrane ukoliko želite da uvek budete zdravi. Alge, tahini i umeboši iz ovog recepta imaju jaku alkalnu reakciju u našem organizmu, za njima su odmah šargarepa, krastavac i đumbir.

Eto tako i samo Zdravo!

Advertisements

One Reply to “Maki sushi ( home made )”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s