Ginger u marinadi!

Ovaj pikantan prilog možete služiti kako uz suši ( kako to tradicionalno rade Japanci) ali i uz gotovo svaku porciju riže.
Neverovatno lak za napraviti a toliko ukusan i zdrav da ga je poželeti uvek prikrivenog u nekom kutku frižidera.

Dakle:

125g oljuštenog, svežeg đumbira
1 kašičica soli
60ml (1/4 šolje) pirinčanog sirćeta
60ml (1/4 šolje) vode
55g (1/4 šolje) smeđeg šećera

Isecite ljuštilicom đumbir na tanke široke trake. Treba da budu providne. Stavite u činiju, pospite solju pa mešajte i ostavite 30 minuta da so izvuče suvišnu vodu a na kraju iscedite đumbir gnječeći ga rukama kako bi ostao skoro suv. Stavite ga u sterilnu teglu..

Ostaće vam dosta soka od đumbira koji možete da sipate u posudice za led i ćuvate u zamrzivaču za Limunadu
U međuvremenu, u šerpicu stavite sirće, šećer i vodu pa zagrejte na umerenoj vatri mešajući dok se šećer ne otopi. Povećajte temperaturu i dovedite do ključanja. Vrelo sipajte u teglu preko đumbira. Kad se prohladi malo, poklopite, prevrnite teglu i kad se ohladi skroz – ostavite u frižideru na 24 sata. Tek tada konzumirajte.

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s