Prste da poližeš – tost za ovde i poneti. Može da se jede samostalno ili uz nešto, mada… najlepši je kada mu ništa ne “kvari” ukus.

Beskvasni hleb može da se pravi na razne načine, sa više ili samo jednom vrstom brašna. Ono što mu daje šmek su semenke ali mu one daju i hranljivost te imamo ceo obrok u jednom – što se tiče proteina i masti.

Recept za tost sa slike je sledeći:

  • 2 šolje speltinog brašna
  • 1/2šolje heljdinog brašna
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • 2šake sirovog suncokreta
  • 2 šake sirove golice
  • 1 šaka sirovog susama
  • 1/2 šolje maka
  • 1 šolja samlevenog lanenog semena
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • oko 300ml tople vode

Priprema:

Sve sastojke pomešajte, prvo drvenom kašikom a zatim rukom izgnječite da se dobro sjedini. Formirajte četvrtastu veknu na pek papiru u plehu i stavite 20 min. da se peče na 200 stepeni. Posle toga, izvadite veknu, uvijte je u alu foliju i vratite u rernu na 150 stepeni još 40 minuta.

Za prvih 20 minuta vekna će narasti koliko treba.

Sačekajte da se ohladi, narežite na tanke komade, poslažite u kutiju i odložite u frižider.

Obično pravim veću količinu, pa narezan poslažem u kutiju i stavim u friz. Vadim koliko mi parčića treba i zagrevam u tosteru pred obrok.

Nosim ga sa sobom za užinu ili jedem za doručak/večeru uz tahini, zeleni pesto i sveže klice

Veoma je ukusan sam po sebi pa mu ne trebaju dodaci. Vrlo je prijateljski raspoložen prema stomaku, sjajno se vari, ne pravi težinu i odličan je za stolicu. Osim što je hranljiv, obiluje vitaminima B grupe, vlaknima i mineralima.

Prijatno i Zdravo bilo 🙂

 

Advertisements