Home made sunscreen

Ako želite da zaista zaštitite svoju kožu a ujedno je negujete (hranite), tada napravite sami losion za sunčanje. Podrazumeva se već da izlaganje suncu od 11-17h u letnjim mesecima donosi više štete nego koristi i to ne samo našoj koži.

Koža je naš najveći organ. Sve što nanesemo na nju dalje se procesuira u našoj jetri. Ovaj proces ide i u obrnutom smeru pa kada se jetra čisti tada nam se pojavljuju razne manifestacije na koži.

Koristila sam za zaštitni losion 3 glavna sastojka:

  • kokosovo ulje
  • makadamia ulje
  • cink oksid

Dodatni sastojci:

  • vitamin E
  • miris vanila/kokos

Možete staviti i druga ulja, naravno. Moj izbor je pao na kokosovo ulje kao bazu ovog losiona jer je lagano i ne opterećuje kožu. Kokosovo se dobro upija, hidrira kožu i neće zapušiti pore, dakle – koža može da diše. Sa druge strane, mogu ga koristiti i za lice baš iz tog razloga.

Ulje makadamije štiti kožu od alergije na sunce a posebno je dobro kada se govori o zaštiti kože od starenja, naročito kože lica, vrata i dekoltea. Daje koži lep ten usled izlaganja sunčevim zdracima, obiluje vitaminima: E, B1,B2, B5 i mineralima: kalijumom koji zadržava vlažnost kože, selenom koji štiti od temperature i UV zračenja, cinkom koji podmlađuje, natrijumom. Ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Sadrži oleinsku kiselinu koja regeneriše ćelije, omakšava i vlaži suvu i ispucalu kožu. Omega 6 i linolne kiseline korisne su u ravnoteži proizvodnje sebuma masne kože stvarajući prirodnu barijeru. Ublažava svrab i crvenilo zahvaljujući palmitoleinskoj kiselini. Lako je razmazivo i ima moć da brzo upija. Ima blagi efekat kreme za sunčanje, podnosi toplotu i štiti od UV zračenja. Pored jojoba ulja, ulje od makadamije je najsličnije prirodnom ulju koji stvaraju ćelije kože. Apsorbuje se tako da ne ostavlja tragove masnoće, već nežan, nemasan sloj na koži.

Cink oksid apsorbuje UV zrake, ima antiseptično i antigljivično dejstvo.

Dakle,

trebaće vam bočica sa pumpicom, dupli sud za topljenje ulja i ulja koja ulaze u sastav losiona kao i cink oksid.

Razmera ulja:

Na 1 šoljicu kokosovog ulja ide 1/2 šoljice ulja makadamije i 1 puna kašika cink oksida. Vitamin E se meri u kapljicama, i trebaće vam 2-3 kapi. Miris ( prirodan ) 5-8 kapi.

Ukoliko želite da upotrebite neko eterično ulje gledajte da ne bude od agruma jer su foto senzitivni i mogu stvoriti fleke po koži usled izlaganja suncu.

Prvo otopite ulja u duplom sudu ( na pari ) pa dodajte cink oksid. Sve dobro izmešajte i sipajte u bočicu. Upotrebite levak.

Ulja će biti vrela te bočicu stavite u sud sa hladnom vodom da vam se ne bi istopila ukoliko je plastična.

Kada se ohladi, losion je spreman za upotrebu.

Pre upotrebe obaveno promućkajte, i uživajte na suncu 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s