Za savršen stomak

Svi želimo da imamo lepo oblikovano telo i dobro držanje no mnogi misle da je za to potrebno dosta vremena, odricanja od ukusne hrane i naporno vežbanje bar tri puta nedeljno.

Postoji lakši i brži način koji će nam učvrstiti stomak i popraviti držanje a radi se “usput”, na bilo kom mestu i u bilo kom položaju. Jednom rečju – vežbate nevidljivo.

Evo o čemu se radi:

Mi svojim disanjem kontrolišemo naše mišiće ali i naš metabolizam. Možete to probati već danas posle ručka. Kad završite obrok, ubrzajte disanje i nek bude duboko sa uvlačenjem stomaka. Samo 5-10 min. je potrebno da dišete kao da ste trčali upravo. U početku nećete moći da izdržite duže od minut, dva ali učinak je vidljiv već nakon nekoliko minuta jer nećete osećati težinu u stomaku. Brzo disanje ubrzava metabolizam kao što ga lagano disanje – usporava. No idemo dalje na stomak i naše trbušne mišiće odnosno da budem preciznija – trbušni zid koji disanjem možemo neverovatno da ojačamo.

Za početak da objasnim bazu ove vežbe a to je tkz. disanje “do kraja”. Prilikom izdaha potrebno je izbaciti sav vazduh i uvući stomak što je više moguće. Ponovni udah treba da bude dubok ali ne preterano i da opusti stomak. Na ovaj način vazduhom i dijafragmom potiskujemo mišiće stomačnog dela i pravimo blage kontrakcije. Trudite se da i udah i izdah izvodite kroz nos. Na taj način stimulišu se nervni završeci u našim nozdrvama koji su povezani sa nervnim sistemom i svim organima.

Velika prednost ove vežbe je što ne morate izdvajati vreme. Možete je praktikovati tokom celog dana, svaki put kada sedite a čak i dok stojite u nekom redu ili ležite u krevetu. Najzgodnije je bar meni, u sedećem položaju, u toku vožnje ili na poslu.

Možda je najteže setiti se i potruditi se da nam ovaj način disanja uđe u naviku. To je sve.

Ova vežba može da se radi u bilo kom tempu – i lagano i brzo i ima više benefita. Jedan je jačanje trbušnog zida, drugi je duboko disanje koje daje više energije a treći je svest koju uključujemo u sam proces.

Do ove tehnike sam sama došla svojim iskustvom i dugogodišnjom primenom, nije copy – paste varijanta. Za mene ima veliku prednost i veliku vrednost. Volela bih da je probate i da mi javite svoja iskustva.

A sad – odoh da dišem 🙂 a vama želim divan dan!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s