Marzipan

Marzipan je poslastica koja se kombinuje uglavnom sa čokoladom i ulazi u sastav mnogih kolača i torti. Obično ga ili mnogo volite ili ne volite uopšte. Glavni sastojak marzipan paste je badem. Već smo rekli da badem ima alkalno dejstvo na naš organizam. U sadejstvu sa šećerom naravno taj bazni deo se umanjuje ali opet ne mnogo.

Marzipan pasta zna da bude poprilično skupa ako je kupujete u radnji zato ću ovde izneti recept kako da je napravite sami i uvek je imate pri ruci.

Trebaće vam:

  • 300gr blanširanog badema
  • 30ml soka od narandže
  • 300gr šećera

Priprema:

Bademe potopite i ostavite tokom noći u vodi ili 8 sati ( optimalno, da omekšaju). Kada ih izvadite iz vode, properite ih pod mlazom vode i oljuštite ih. Stavite ih zatim u blender i sameljite sa malčice soli dodajući polako kap po kap soka od pomorandže. Kad ste dobro samleli stavite ga u šerpu  sa 300gr šećera i  polako zagrevajte uz mešanje dok ne postane lepljivo. Na kraju možete da dodate malo amareto likera. Oblikujte jufku i odložite u frižider da se hladi. Može da stoji poprilično dugo u frižideru, samo poklopite da se ne osuši.

Koristite za kolače, poslastice, punjenje urmi itd.

Foto www.thekitchn.com

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s