Spelta pogača

Navikli smo da jedemo hleb i to je u redu. Manje je u redu što je pakovan hleb prepun aditiva, zato napravite svoj i znate šta? Ne trebate ga mesiti. Ne sadrži jaja, ne sadrži kvasac… ne sadrži ništa što je teško za varenje i što goji. Ovaj hleb je sit, jak, pun minerala i vitamina B, podstiče varenje, lagan osećaj u stomaku i toliko je ukusan da mu ne treba nikakav namaz. Možete iseći krišku i poneti sebi za užinu ( gde god da ste) u toku dana. Daće vam obilje energije.

Potrebno vam je:

1/2kg brašna od Spelte

300ml tople vode

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica soli

Razne semenke po nahođenju, daju odličan ukus i obogaćuju hleb proteinima i zdravim mastima (lan, golica, suncokret, chia)

Priprema:

U dublju posudu sipajte brašno, sodu bikarbonu i so pa promešajte. Nalijte vodom i promešajte. Dodajte semenke i promešajte. To je sve 🙂

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Na obložen pleh stavite testo, oblikujte u pogaču i stavite da se peče. Kad naraste – za nekih 20-tak minuta izvadite iz rerne, uvijte u alu foliju i vratite da se peče na 150 stepeni još 40 minuta.

Kad je gotov uvijte ga u krpu i stavite u kesu. Ukoliko vam se neki deo presuši pa je korica tvrđa nego što bi trebalo, može da se reši. Navlažite krpu, umotajte hleb i ostavite pola sata.

Može da stoji poprilično dugo ako nešto ostane 🙂

Ukoliko pravite veću količinu, stavite u friz i imaćete uvek divan hleb. Uvijete, zagrejete u rerni i milina.

Jer, neki to vole Zdravo 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s