Gomashio – lekovita so

 

Za sve koji se pitaju- šta je to Gomashio i zašto ga trebamo jesti, evo odgovora:

Gomashio je smesa susama i soli. Ona se u zdravoj ishrani koristi kao zamena za čistu so. Gomasio je hranjiv (sadrži puno minerala i vlakana), može se dodati u sva jela umesto soli, posuti na sendvič, umiešati s rižom… Najviše se preporučuje onima koji iz zdravstvenih razloga treba da izbegavaju so. Makrobiotička kuhinja ne može bez njega, koristi ga i azijska kuhinja, a kad ga jednom probate možda ga i vi zavolite jer glavni adut Gomashia je ukus. Drugi adut je svakako kalcijum kojim obuluje susam a treći adut je alkalnost koju Gomashio daje našim obrocima.

Jednom rečju, solite svoje obroke Gomashiom i teško da ćete se ikada razboleti. A kako se po jutru dan poznaje, započnite još od ujutru pa ga posolite preko neke sveže salate.

Kako ga spremiti?
U nepodmazanu šerpicu stavite 1/2 šolje susama, ostavite ga da se polako tostira, dok ne postane zlatno žute boje. Pokušajte da ga skinete sa vatre pre nego što zrno počne da puca.

PAŽNJA :
Susam bi trebalo da se lagano tostira, nekih 20-tak min. Iako čitav proces može da se završi za 5 minuta, važno je da ga ostavite da se peče polako zbog ravnomerne raspodele toplote , boje i naravno bogatijeg ukusa.
Dopustite susamu da se ohladi 10 -tak minuta. Susam stavite u multipraktik zajedno sa jednom ravnom kašičicom morske soli i uključite da se melje. Susam ne treba da bude samlven kao brašno ! Treba da bude polusamleven. Najbolje je praviti ga u avanu jer tada se i gnječi.

Uživajte u zdravlju. Nije teško 🙂 lep dan Vam želim!

Foto www.cocinaterapeutica.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s