Klice – najzdravija hrana na planeti!

Mogu da rastu u svakoj klimi, hranljivije su od mesa, mogu se gajiti u bilo koje doba godine, ne traže ni zemljište ni sunčevu svetlost,  bogate su vitaminom C, za sazrevanje im je dovoljno 3-7 dana.

Zvane „Čudo od hrane“, sveže klice su poznate već hiljadama godina. Postoje recepti Kineskih lekara stari preko 3000 godina u kojima se razne vrste svežih klica prepisuju za mnoge vrste bolesti.

I zaista, te izuzetne hranljive odlike su pohranjene u semenkama i samo čekaju odgovorajaću temperaturu i vlagu kako bi se kresnula iskra života. U zavisnosti od genetskog zapisa semenka će se razviti u jablan, breskvu, jagodu ili orhideju. Kada semenka isklija, hranljive vrednosti se mogu povećati i preko 500%; Na primer, kada grašak i heljda proklijaju, vrednost piridoksina i folne kiseline (vitamini B6 i B9) se uvećaju 3 – 10 puta, vitamin C se u proklijalom žitu poveća za 600%, a u isklijalom ječmu se riboflavin (vitamin B2) poveća za 1450%! Pored vrlo vrednih vitamina i minerala, sveže klice sadrže i lako svarljive belančevine, ugljene hidrate i masti i – što je najvažnije – klice su snabdevene enzimima potrebnim za njihovo varenje. Kada jedete sveže klice, tada kao da ste priključeni na infuziju svih potrebnih hranljivih sastojaka jer se najveći deo te hrane svari već u želucu i nema potrebe da se opterećuje ceo digestivni sistem.

Klice su izrazito alkalne i bogate kiseonikom (zato ih i zovemo „živa hrana“).

Sveže klice su najjeftinija i najzdravija hrana na planeti Zemlji!

Recept za klijanje:
Uzmite odgovarajuću količinu semena i očistite je od kamenčića, pleve, lomnjenih zrna i isperite semenke (ako je seme malo i čisto, možete preskočiti ispiranje).

Potopite seme u odgovarajuću količinu vode preko noći ( žitarice nije potrebno potapati). Treba vam posuda u koju ćete staviti seme za klijanje i naliti vodom da seme ogrezne. Properete seme nekoliko puta dnevno i zamenite vodu u činiji a zatim vratite na odgovarajuće mesto.
Dok se ne stvore prvi listići, klicama svetlost nije bitna. Ipak većinu klica držite na svetlu ali ne na direktnom suncu. Inače, klice imaju ogromnu energiju rasta i jako je dobro imati oko sebe uvek neku vrstu energije rasta (dete, mače, kuče, cvet ili začin u saksiji) koje će vas snažiti samim svojim prisustvom.

Čuvanje: dobro ocedite i osušite klice tako da su suve na dodir (po potrebi upotrebite suvu krpu ili hladan fen). Spremite ih u dobro zatvoreni plastični ili stakleni kontejner i ostavite u frižideru. Klice tako mogu stajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja (ako, naravno, izdržite da ih sve odmah ne pojedete). Bez obzira što mogu dosta dugo izdržati, najbolje je da se koriste što svežije.

Na fotografiji je isklijalo zrno sočiva snimljeno 1.04.2016. Klice sočiva su veoma ukusne, hrskave i idu uz sve.

Prijatno i zdravo nam bilo 🙂

Ukoliko ste zainteresovani da ih probate 🙂 pišite u kontakt ili ostavite komentar!

Advertisements

6 Replies to “Klice – najzdravija hrana na planeti!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s