Geršla’s milk

Poznati nemački lekar iz 19.veka, Sebastijan Knajp, temeljno se bavio lekovitim svojstvima ječma, pa ga je, uz ostalo, preporučivao kao zamenu za kafu. Ječam je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, sa veoma lekovitim svojstvima. Još su rimski gladijatori bili hranjeni ječmenicom da bi bili izdržljiviji i snažniji.

Mnoge istraživačke studije su utvrdile da ječam sadrži i do 40 % nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju nivo holesterola u krvi, što nije slučaj skoro ni sa jednom drugom žitaricom. Ječam je veoma bogat mineralnim sastojcima kao što su fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, mangan, bakar, cink, fluor, jod, gvožđe, kobalt. Zahvaljujući velikom sadržaju hroma, ječam reguliše nivo šećera u krvi.

Oljuštena zrna ječma ili geršla, nalaze najveću primenu u ishrani. Geršla je u stvari oljušteni i polirani ječam, posle odstranjivana ljuske.

Za 1L mleka od geršle potrebno vam je:

  • 2 šolje geršle natopljene preko noći
  • 2-3 šolje filtrirane vode
  • blender
  • celiljka

Priprema:

U blender uspite celu količinu natopljene geršle sa 1,5 šoljom vode. Miksajte oko 2,3 minuta. Procedite pa smesu ponovo izblendajte sa još 1,5 šoljom vode. Ponovo procedite i mleko je spremno.

Od ostatka geršle možete uz dodatak urmi ili nekog drugog voća napraviti kašicu i pojesti za doručak.

Mleko uspite u staklenu flašu i odložite u frižider do upotrebe. Može da stoji 3-5 dana.

Možete ga koristiti za pripremu raznih vrsta mlečnih šejkova kao i za druge poslastice.

Ječam ima izrazita lekovita svojstva, jer smanjuje holesterol u krvi, jača funkcije organa za varenje, sprečava i leči opstipaciju i prevenira tumor na debelom crevu. Prema dr Elsonu sa Univerziteta u Viskonsinu u ječmu ima još nedovoljno ispitanih antikancerogenih sastojaka, a dr Trol smatra da postoje sastojci u zrnastoj hrani i naročito u zrnu ječma, koji sprečavaju dejstvo izazivača raka u organima za varenje.

 

 

Izvor  http://dijetaplus.com/jecam-u-ishrani-caj-cp/

 

 

Advertisements

One Reply to “Geršla’s milk”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s